Pulled Pork

Wat heb je nodig? (6 broodjes)

  • 1 kilogram procureur (varkensnek of -schouder)
  • ½ blikje cola
  • 4 eetlepels barbecuesaus
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 uien

Dry rub:

  • donkerbruine basterdsuiker
  • gedroogde tijm
  • chilipoeder
  • paprikapoeder
  • uipoeder
  • knoflookpoeder
  • komijnpoeder
  • grof rock salt of zeezout
  • verse peper

1. Maak allereerst de dry rub door de bovenstaande ingrediënten te mengen. Ik heb er geen hoeveelheden bij gezet aangezien dit puur aankomt op smaak. Dry rub is er in alle soorten en maten en kun je maken zoals jij het lekker vindt. Laat de komijn weg als je dit niet lekker vindt en vervang het door iets anders of voeg meer chilipoeder toe wanneer je het vlees extra pittig wilt. Echt, er zijn nauwelijks regels. Zorg er wél voor dat je de suiker niet achterwege laat, dit zorgt namelijk voor een mooie korst.

2. Wrijf het stuk vlees goed in met de dry rub zodat het aan alle kanten bedekt is met een dun laagje. Braad de procureur vervolgens kort om en om aan in een pan tot het mooi bruin is gekleurd.

3. Roer de barbecuesaus door de cola en hak ondertussen de uien grof en plet de knoflooktenen. Doe de uien en knoflook samen met een beetje olie in de slowcooker.

4. Leg het aangebraden vlees in de slowcooker en schenk hier de cola met de barbecuesaus overheen.

5. Draai de temperatuur van de slowcooker op low, doe de deksel op de pan en laat het vlees gedurende acht uur met rust. Na acht uur is het zo gaar dat je het volledig uit elkaar kunt trekken. Serveer de pulled pork op zachte witte bolletjes met een schepje barbecuesaus.

Geen slowcooker?
Zoals ik in de inleiding al zei heb je niet per se een slowcooker nodig om pulled pork te kunnen maken, het kan namelijk ook prima in een pan. Wel heb je dan een stevige pan nodig die je in de oven kunt zetten. De stappen zijn exact hetzelfde als hierboven, verwarm alleen de oven voor tot 90°C en schuif de pan met deksel minimaal acht uur in de oven.